Veelgestelde vragen
Zonnepanelen: u ziet ze waarschijnlijk steeds vaker en hoort er regelmatig wat over. Misschien overweegt u zelf wel om ook zonnepanelen te kopen voor uw bedrijf. Wat zijn de voordelen van zonnepanelen, die ook wel PV-panelen genoemd worden? En wat maakt dat ze, ondanks de startkosten, een slimme investering zijn voor bedrijven en ondernemers?
Financieren: Subsidie voor zonnepanelen en stroom terugleveren
Als u besluit zonnepanelen te kopen, wordt u uw eigen energieleverancier. Zonne-energie is groene stroom, wat betekent dat het opgewekt kan worden uit een natuurlijke bron én dat het milieuvriendelijk is. De PV-panelen zetten het licht van de zon om in stroom. Deze kunt u zelf gebruiken voor uw bedrijf. Verbruikt u zelf minder dan er opgewekt is, dan kunt u de stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. U verkoopt dan als het ware de energie aan de netbeheerder, wat financieel aantrekkelijk is.
Zonnepanelen zijn dus goed voor het milieu én bieden de kans om energie terug te leveren, maar daarnaast zijn er via de overheid ook fiscale voordelen te halen voor bedrijven die zonnepanelen plaatsen.
- Subsidie Duurzame Energieproductie (SDE)
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
- Milieu-investeringsaftrek (MIA) / Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
- Energie-investeringsaftrek (EIA)
- Kleinzakelijke salderingsregeling (enkel voor kleine aansluitingen van maximaal 3×80 Ampère)
Ook kunt u btw terugvragen wanneer uw zonnepanelen stroom terugleveren aan het net. Dit wordt namelijk gezien als extra bedrijfsactiviteit. Verschillende fiscale aftrekposten (bijvoorbeeld de EIA & KIA) kunnen met elkaar gecombineerd worden: dat noemen we ook wel subsidies stapelen. Er geldt hiervoor wel een maximumbedrag.
Voordelen zonnepanelen installeren
Het kopen van zakelijke zonnepanelen is best een investering. Dankzij de subsidieregeling en verschillende aftrekposten wordt dit financieel een stuk aantrekkelijker. Als kers op de taart krijgen bedrijven vaak ook een beter energielabel als zij zonnepanelen kopen, wat de waarde van het bedrijf laat stijgen. Kortom: ondanks dat de aanschaf van zonnepanelen in de eerste instantie aardig wat kan kosten, is de opbrengst door o.a. subsidie, btw-teruggave en verschillende investeringsaftrekken toch heel rendabel.
Meer weten of advies op maat voor zonnepanelen voor uw bedrijf? Neem contact op! PV-projecten kan u precies vertellen welke fiscale maateregelen voor uw bedrijf van toepassing zijn.
De meeste bedrijfsdaken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Bij PV-projecten ligt onze focus vooral op platte daken; die hebben als voordeel dat ze veel zonlicht vangen en meestal groot genoeg zijn voor flink wat zonnepanelen. Ook op een schuin dak met bitumen kunnen we zonnepanelen plaatsen. De grootte van uw dak en of het een plat dak is, maakt eigenlijk helemaal niet zo heel veel uit. Uiteindelijk draait het om de opbrengst die de panelen leveren. Het belangrijkste om naar te kijken is of er direct zonlicht op uw dak valt. Het dak hoeft niet op het zuiden te liggen om genoeg zonuren te krijgen, maar een ligging in de schaduw heeft wel negatieve gevolgen op het effect van de zonnepanelen. Onze zonnepaneleninstallateur berekent aan de hand van schaduw, oriëntatie en eventuele hellingen altijd de meest ideale plek op uw dak om de PV-panelen te plaatsen. We gebruiken hiervoor de programma’s Globespotter en Pv Sol.
Wij stellen altijd een specifiek legplan op voor de locatie van de zonnepanelen op uw dak. Daarbij houden we bijvoorbeeld rekening met eventuele schaduw. Maar wist u dat ook uw locatie in Nederland invloed heeft op de opbrengst van zonnepanelen? Niet overal is de hoeveelheid zon namelijk even groot. Tussen Den Helder en de Achterhoek is het verschil bijvoorbeeld 8%.
Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van hoeveel stroom u gebruikt of verwacht te gebruiken en hoeveel ruimte u heeft. Wij berekenen voor u hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.
- Grootverbruikers hebben een aansluiting groter dan 3x80A (ampère).
Is uw bedrijf een grootverbruiker? Per opgewekte kWh kunt u dan subsidie krijgen. Bovendien kunt u alle energie die u niet zelf nodig heeft maar wel opwekt, terugleveren aan de netbeheerder. Daardoor is het voor grootverbruikers financieel interessant zijn om zoveel mogelijk PV-panelen te laten installeren op uw dak.
Wilt u advies op maat over hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag, ook over het financieren van zonnepanelen.
Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de hoeveelheid groene stroom die zonnepanelen kunnen opwekken, zoals:
- De hoeveelheid zonlicht
Hoeveel zonlicht kunnen uw panelen vangen? Dit heeft de grootste invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen. - Locatie in Nederland
Waar uw bedrijf zich in Nederland bevindt, kan beïnvloeden hoeveel energie uw PV-panelen opbrengen. Het westen heeft meer zonuren dan het oosten; een verschil tot wel 8%. - Wattpiek
Ook het vermogen van uw zonnepanelen heeft invloed op de opbrengst. Gemiddeld ligt dit tussen de 275 en 340 Wp per PV-paneel. - Grootte van het dak
Hoe groter uw dak, hoe meer zonnepanelen u kwijt kunt en hoe groter de opbrengst is. - Oriëntatie & helling van het dak
De ligging van uw dak ten opzichte van de zon heeft veel invloed op hoeveel zonlicht er gevangen kan worden. Onze experts bekijken altijd nauwkeurig hoe uw dak zo optimaal mogelijk benut kan worden, ook als uw dak niet op het zuiden ligt of als het een schuin dak betreft.
Zonnepanelen met dak in de schaduw
Ook eventuele schaduw op het dak kan een grote invloed hebben op de opbrengst. Met een goed legplan en door gebruik te maken van SolarEdge Power Optimizers kunt u uw dak optimaal gebruiken, ook als hij (deels) in de schaduw ligt. PV-projecten levert altijd maatwerk: met alle meespelende elementen stellen we een specifiek legplan voor uw dak op. Daarin staat ook wat de verwachte opbrengst is. Dat kunnen we inmiddels zo nauwkeurig berekenen, dat we een garantie kunnen geven op de minimale opbrengst. Zo heeft u altijd zekerheid over wat uw zonnepanelen u opbrengen.
De aanschaf en installatie van zonnepanelen is een goede investering in uw bedrijf. Het kopen en plaatsen van zonnepanelen biedt op lange termijn veel voordelen. Als de zonnepanelen eenmaal op het dak liggen, maakt u direct minder kosten op uw energierekening. Als grootverbruiker kunt u bovendien energie terugverkopen én ontvangt u voor uw zonnepanelen subsidie per opgewekte kWh. Vanaf dag één bent u dus al bezig met het terugverdienen van uw investering. Of u nou kleinverbruiker of grootverbruiker bent: gemiddeld verdient u uw investering in 6 tot 7 jaar terug. Daarna heeft u nog jarenlang voordeel van gratis stroom, het terugverkopen van energie aan het net en de subsidie die u ontvangt. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 tot 35 jaar, dus reken maar uit hoeveel jaar u alleen maar winst maakt met uw panelen!
Veranderende regelgeving rondom zonnepanelen
Groene energie is een veelbesproken onderwerp in de politiek. Regels en subsidieregelingen veranderen daardoor geregeld. Het streven van de overheid is wel dat eventuele aanpassingen altijd voor een vergelijkbare terugverdientijd zorgen. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en informeren onze klanten hierover, onder andere via deze website.
Ja, dat kan. PV-projecten levert een zonnepaneleninstallatie altijd compleet met een systeem voor real-time monitoring. U laat natuurlijk zonnepanelen voor uw bedrijf installeren voor de opbrengst, dus het is vanzelfsprekend dat u daar zelf continu inzicht in heeft. Via een app op uw smartphone of via uw computer kunt u de hele dag door bijhouden wat de opbrengst van uw zonnepanelen is. Het is ook mogelijk om een opbrengstmonitor zichtbaar in uw bedrijf op te hangen. Zo laat u uw medewerkers en bezoekers duidelijk zien: wij gebruiken groene stroom! Wie weet inspireert u klanten of stakeholders om ook op de duurzame toer te gaan.
Voor bedrijven is het extra belangrijk dat zonnepaneleninstallaties van goede kwaliteit zijn. Er worden dan ook hoge eisen aan gesteld, want de bedrijfsvoering is natuurlijk geheel afhankelijk van een betrouwbare energievoorziening. Er moeten geen storingen optreden, er moet een snelle terugverdientijd zijn en bovendien: er moet voor u als ondernemer geen omkijken naar zijn. Dat begrijpen wij maar al te goed. We geven daarom tot wel 25 jaar lang garantie en bieden 24/7 monitoring van uw zonnepanelen. Zo kunt u er altijd op rekenen dat uw zonnepanelen een betrouwbare energiebron zijn voor uw bedrijf. We gebruiken vanzelfsprekend alleen materialen van de allerhoogste kwaliteit, zowel voor de PV-panelen, omvormers, bevestigingsmaterialen en kabels.
Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Wij bieden altijd een opbrengstgarantie en daarom werken wij alleen met bewezen kwalitatieve PV-panelen voor uw bedrijf. Wij plaatsen exclusief panelen van de merken Canadian Solar & JA Solar; twee topmerken die tot de beste zonnepanelenleveranciers ter wereld horen.
Na het plaatsen van de PV-panelen door onze zonnepaneleninstallateur houdt onze service nog niet op. PV-projecten is op afstand constant bezig met het monitoren van uw zonnepanelen. Mocht er een storing optreden of plotseling minder opbrengst zijn, dan kunnen wij direct handelen. Bijvoorbeeld door de Power Optimizers (op afstand) te resetten. Doordat wij digitaal en op afstand continu de kwaliteit en opbrengst bewaken, zijn er minder & kortere servicebezoeken nodig. Dat betekent een hogere uptime en voor u minder omkijken naar de zonnepaneleninstallatie van uw bedrijf.
Een heel groot voordeel aan zonnepanelen: het RVO (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) stelt jaarlijks een flink potje subsidie ter beschikking voor het kopen en plaatsen van zonnepanelen. Deze zogenaamde SDE+-subsidie (Subsidie Duurzame Energieproductie) maakt het voor uw bedrijf extra aantrekkelijk om op een rendabele manier te investeren in duurzame energie. Met deze subsidie krijgt uw bedrijf 15 jaar lang een vergoeding voor alle opgewekte kilowatts. Dat maakt het financieren van zonnepanelen op lange termijn een stuk aantrekkelijker. Ook over de stroom die u zelf niet gebruikt maar terug levert aan het elektriciteitsnet, krijgt u een vergoeding. Dat klinkt goed, toch? Er zijn wel een paar aandachtspunten als u gebruik wilt maken van de SDE+-subsidie:
- U kunt geen gebruik maken van EIA (Energie-investeringsaftrek)
- U moet een brutoproductiemeter (laten) installeren
- De hoofdaansluiting moet geschikt zijn voor 3x80A; het kan zijn dat u eerst een verzwaring van uw aansluiting moet laten realiseren
- Er zijn vaste ‘openstellingsrondes’ per jaar waarin subsidie aangevraagd kan worden
Als bedrijf bent u grootverbruiker en is het doel om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Uw financiële voordeel is dan drievoudig: subsidie per opgewekte kWh, lagere energiekosten en de mogelijkheid om energie te verkopen aan het elektriciteitsnet.
Aanvraag SDE+-subsidie indienen
Het aanvragen van SDE+-subsidie loopt via het RVO. Dit kunt u zelf doen, maar PV-projecten neemt dit ook graag voor u uit handen. We beginnen met het bekijken van uw situatie en geven advies op maat. Via een machtigingsformulier van het RVO kunt u ons machtigen om als intermediair subsidie voor u aan te vragen. Zodra dat geregeld is, zetten we het proces in werking. Na het indienen van de aanvraag heeft het RVO 13 weken om de subsidie toe te kennen. Als de subsidieaanvraag is goedgekeurd, kunnen we aan de slag gaan met het plaatsen van de zonnepaneleninstallatie voor uw bedrijf. We regelen verder ook alle bijkomende dingen, zoals het plaatsen van brutoproductiemeters en de afhandeling met uw netbeheerder en CertiQ, die een duurzaamheidscertificaat toekent aan uw energie-installatie. Vanaf dat moment wekt u veilig en verantwoord groene stroom op en ontvangt u per opgewekte kWh subsidie. Dit krijgt u direct zelf op uw rekening gestort.
Dat is geen probleem. Het kan natuurlijk gebeuren dat u vooraf schat dat er 1.000 zonnepanelen op uw dak passen, maar uiteindelijk blijken dat er maar 900 te zijn. Voor uw subsidieaanvraag maakt dat niet uit; de subsidie die u ontvangt wordt berekend over de opgewekte kWh die uw panelen opleveren. Het aantal zonnepanelen maakt daarvoor niet uit. PV-projecten kan voor u een zeer nauwkeurige schatting maken van het aantal zonnepanelen dat op uw dak komt te liggen.
Er zijn een aantal voorwaarden waar uw bedrijf aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de EIA (Energie-investeringsaftrek):
- Uw onderneming is gevestigd op Nederlands grondgebied (Nederland, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten of een van de BES-eilanden)
- U betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting
- U investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Energielijst staat
- Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen die hier wettelijk aan worden gesteld.
- U heeft niet eerder geïnvesteerd in dit bedrijfsmiddel
- Het bedrijfsmiddel moet tijdig gemeld worden: binnen drie maanden na opdracht tot levering
- Het meldingsbedrag voor aangegane verplichtingen en gemaakte voortbrengingskosten is per melding samen minimaal €2.500. Het maximale meldingsbedrag per kalenderjaar per bedrijf is maximaal € 120 miljoen (2017).
De EIA kan alleen digitaal worden aangevraagd via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), binnen drie maanden na investering.
Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht. Het meestgebruikte type zonnecel is de fotovoltaïsche cel. In het fotovoltaïsche proces zorgen de zonnestralen voor fotonen. Die fotonen zetten de elektronen in het silicium en de fosforatomen in de bovenste laag van de cel in beweging (P-silicium). De elektronen worden vervolgens via een kabel waarin elektriciteit wordt opgewekt naar de onderste laag van de cel geleid. Deze onderste laag bestaat uit silicium en borium (een materiaal dat arm is aan elektronen) (N-silicium). Net als in een batterij gaan de elektronen van een plaat met veel elektronen naar een plaat met weinig elektronen. Die beweging genereert gelijkstroom, die naar de omvormer wordt geleid. Daar wordt het omgezet in wisselstroom die geschikt is om te gebruiken. Wist u dat… het fotovoltaïsche effect is ontdekt in 1839 door de Franse natuurkundige Becquerel en Albert Einstein dit effect in 1904 beschreef? Dankzij hen kunnen we vandaag de zon gebruiken als krachtige energiebron. Zonnepanelen zijn onderdeel van een grotere zonnepaneleninstallatie. Die bestaat, naast panelen, uit omvormers, bevestigingsmaterialen, kabels, de meterkast en een monitoringsysteem.
Zonnepanelen leveren gelijkstroom, een omvormer zet dit om naar bruikbare wisselstroom. Er zijn traditionele stringomvormers en Power Optimizers. Wij werken het liefst met SolarEdge Power Optimizers, die geven het hoogste rendement voor uw zonnepanelen.
Monitoringsysteem: PV-projecten biedt 24/7 real-time monitoring van uw zonnepanelen. Met het monitoringssysteem kunnen wij continu in de gaten houden of uw panelen naar behoren werken en of ze naar hun maximale potentie stroom opbrengen. Hierdoor kunnen wij u altijd een opbrengstgarantie aanbieden. U heeft zelf ook altijd inzicht in de opbrengst van uw zonnepanelen, via een app op uw smartphone of via een computer.
U heeft natuurlijk al een meterkast, maar hier moet wel het een en ander aangepast worden zodra u zelf energie gaat opwekken met zonnepanelen. We maken de huidige installatie geschikt voor zonnepanelen, bijvoorbeeld door schakelaars, zekeringen, stroomverdelers en indien nodig een productiemeter te plaatsen.
Behalve dat wij werken met PV-panelen van topkwaliteit én dat onze zonnepaneleninstallateurs zeer vakkundig zijn, houden wij ook bij de kleinere onderdelen van uw zonnepaneleninstallatie rekening met veiligheid:
- Bevestigingsmaterialen: veiligheid is natuurlijk ontzettend belangrijk. PV-projecten heeft jarenlange ervaring met het monteren van zonnepanelen. Wij gebruiken alleen bewezen betrouwbare bevestigingsmaterialen en werken volgens de NEN 1010-norm.
- Kabels: de opgewekte energie wordt via kabels naar de meterkast geleid. Ook op het gebied van kabels letten we goed op de kwaliteit en afwerking, zodat veiligheid gegarandeerd kan worden en er minder energie verloren gaat onderweg naar de meterkast.
Het rendement van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal zaken: het spectrum, de lichtintensiteit en de celtemperatuur. Bij temperatuurstijging van een cel, neemt het rendement af; bij daling neemt het rendement juist toe. De afhankelijkheid van temperatuur van een cel of paneel wordt vastgelegd met temperatuurcoëfficiënt (in %/C) voor vermogen, spanning en stroom. Omdat de temperatuurcoëfficiënt voor vermogen en spanning negatief zijn, streven fabrikanten naar waardes zo dicht mogelijk bij nul.
Vaak zal een cel bij een lagere lichtintensiteit een iets lager rendement hebben; niet alle cellen hebben hun hoogste rendement bij 1000 W/m² (STC), waardoor deze meer geschikt zijn voor minder zonnige omstandigheden. Een cel zet energie om in een specifiek deel van het lichtspectrum; wijzigt dit spectrum dan wijzigt het rendement ook. De meeste PV-panelen hebben een rendement van 17-20%.
Er vinden in Nederland af en toe incidenten plaats waarbij er brand ontstaat bij zonnepanelen. Dat is een risico dat u als bedrijf natuurlijk absoluut niet wil lopen. In opdracht van het RVO is er in 2019 onderzoek gedaan naar deze incidenten. Daaruit kwam naar voren dat onprofessionele installatie meestal de oorzaak is van deze incidenten. Een slecht gemonteerde zonnepaneleninstallatie kan namelijk leiden tot overgangsweerstanden en zo het risico op brand flink verhogen. Bij PV-projecten zijn we door jarenlange ervaring gelukkig uiterst bekwaam in het vakkundig monteren van zonnepaneleninstallaties. Daarnaast bieden wij nog een paar extra garanties om de veiligheid van uw installatie en bedrijf te waarborgen:
- We werken met twee topmerken zonnepanelen: Canadian Solar & JA Solar. Dit zijn twee van de beste merken ter wereld die zich keer op keer bewezen hebben. Deze combineren wij met onderdelen van SolarEdge en Huawei. Onze materialen voldoen aan talloze veiligheidsvoorschriften, certificaten en garanties. SolarEdge heeft een vlamboogdetectie: mochten er problemen ontstaan door bijvoorbeeld losse draden of vonken, dan schakelt het systeem direct uit.
- Onze zonnepaneleninstallateurs werken altijd volgens NEN 1010-norm. Dat garandeert de veiligheidseisen waaraan uw installatie moet voldoen.
- Onze standaardkabels zijn extra dik, dubbel geïsoleerd, gecertificeerd en gezekerd tegen overbelasting en kortluiting. We zorgen er bovendien voor dat ze geen inductielus vormen; een magnetisch veld dat bliksem kan aantrekken.
- ‘Cross mating’, het verbinden van twee verschillende merken stekkers, vermijden we te allen tijde omdat dit risico’s met zich meebrengt.
Er zijn verschillende soorten omvormers verkrijgbaar voor uw zakelijke zonnepanelen: Power Optimizers en stringomvormers. PV-projecten biedt beide producten aan, respectievelijk van de merken SolarEdge en Huawei. Centrale stringomvormers hangen in één ruimte en sturen tegelijkertijd 10 tot 20 PV-panelen aan. Een Power Optimizer hangt achter twee panelen, op het dak zelf, en haalt zo stroom uit de panelen. Doordat de omvormer direct achter de PV-panelen hangt, gaat er zo min mogelijk opbrengst verloren. Power Optimizers zijn vooral slim om te gebruiken bij een dak dat (deels) in de schaduw ligt, omdat u dan alsnog de grootst haalbare hoeveelheid opbrengst heeft. Liggen uw zonnepanelen gunstig in de zon, dan is een centrale stringomvormer voldoende.
Daar kunnen we kort over zijn: nee. Zonnepanelen zijn erg milieuvriendelijk, dat begint al bij de productie. Zonnepanelen worden voornamelijk gemaakt van silicium, een elektronpositief element dat wordt gewonnen uit zand. Het produceren van PV-panelen kost wat energie, maar binnen een tot twee jaar wordt deze energie weer ‘terugverdiend’ door stroom op te wekken uit zonlicht. Na 25 tot 35 jaar moeten de zonnepanelen weer verwijderd worden. Daarvoor betaalt PV-projecten bij de installatie al een verwijderingsbijdrage aan PV CYCLE.
Grote bedrijven gebruiken meer energie en worden ook wel grootverbruikers genoemd. Bent u grootverbruiker, dan heeft u een zwaardere aansluiting voor uw zakelijke zonnepanelen nodig. Het kan zijn dat er aanpassingen aan uw aansluiting nodig zijn. Deze moet namelijk geschikt gemaakt worden voor het vermogen van de zonnepanelen. De hoofdverdeler, onderverdeelkasten en kabels moeten bijvoorbeeld aangepast worden. PV-projecten kan in veel gevallen een verzwaring aanvragen bij de netbeheerder. Een nadeel is wel dat het verzwaren van een aansluiting wat extra kosten met zich meebrengt.
Als u besluit zonnepanelen te plaatsen, krijgt u te maken met de netbeheerder. Maar bij PV-projecten zorgen wij dat dit zo soepel en zorgeloos mogelijk verloopt: wij regelen alle contacten met de netbeheerder. Wij melden de installatie voor u aan, nog voordat het eerste paneel bij u op het dak ligt. We hebben korte lijntjes met verschillende nutsbedrijven door heel Nederland en kennen de procedures goed. Het kan wel zijn dat uw netbeheerder toestemming vraagt om ons als tussenpartij in te zetten voor het aanmelden van uw installatie. Daarvoor krijgt u dan een machtigingsformulier.
We controleren ook meteen of uw meter geschikt is. Bent u grootverbruiker, dan kijken we eerst of uw transformator groot genoeg is en regelen we dat u een brutoproductiemeter krijgt.
In april 2019 zijn er nieuwe Europese en Nederlandse regels ingevoerd voor zonnepanelen die elektriciteit terugleveren aan het net. Uw zonnepaneleninstallatie moet voldoen aan twee eisen:
- Requirements for Generators (RfG)
- Nederlandse Netcode voor elektriciteit
PV-projecten houdt daar uiteraard rekening mee bij het plaatsen van uw zonnepaneleninstallatie
In Nederland schijnt natuurlijk niet het hele jaar door de zon, maar toch kan de zon in Nederland 50 keer meer energie opwekken dan wat het jaarverbruik is. We hoeven in principe maar 2% van de beschikbare zonne-energie te gebruiken om stroom op te wekken, dan hebben we al een jaar lang groene stroom voor heel Nederland. Zo ver zijn we nog lang niet: momenteel wordt slechts 6 tot 7 procent van het jaarlijkse energiegebruik opgewekt door het plaatsen van zonnepanelen. We laten dus veel zonne-energie ongebruikt, zonde! De komende jaren is er nog een enorme stap vooruit mogelijk, zeker voor Nederlandse bedrijven en ondernemers.
De overheid stelt een aantal fiscale voordelen beschikbaar voor bedrijven die zonnepanelen plaatsen op hun dak, om deze investering aantrekkelijker te maken. Verschillende fiscale aftrekposten kunnen met elkaar gecombineerd worden, waardoor u dus subsidies kunt stapelen. Bijvoorbeeld de EIA en KIA. Er geldt wel een maximumbedrag voor dit stapelen van subsidies.
Afhankelijk van de situatie van uw bedrijf kunt u gebruik maken van een of meerdere fiscale voordelen. Welke regelingen u mag gebruiken en welke u kunt combineren, kan wat ingewikkeld lijken. PV-projecten adviseert u hier graag over.
De verschillende regelingen zijn:
- Subsidie Duurzame Energieproductie (SDE)
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
- Milieu-investeringsaftrek (MIA)/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
- Energie-investeringsaftrek (EIA)
- Kleinzakelijke salderingsregeling (enkel voor kleine aansluitingen van maximaal 3×80 Ampère)
Kleinschaligheid investeringsaftrek (KIA)
De KIA houdt in dat u het geïnvesteerde bedrag van uw winst mag aftrekken, wat belastingtechnisch aantrekkelijk is. Om hiervan gebruik te mogen maken, moet uw bedrijf in Nederland gevestigd zijn en belastingplichtig zijn. De investering moet in één jaar tussen de €2.301 en €318.559 kosten (2019).
De KIA kunt u doorvoeren in uw aangifte inkomstenbelasting over het betreffende jaar. Meer informatie over deze regeling en de voorwaarden leest u op de site van de Belastingdienst.
Milieu investeringsaftrek (MIA) / willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
De MIA en VAMIL zijn fiscale aftrekposten voor milieu-investeringen. Deze zijn alleen geldig op investeringen in milieuvriendelijke technieken, waaronder PV-panelen voor uw bedrijf. De MIA kan oplopen tot een aftrek van het totale investeringsbedrag, wat weer gestapeld kan worden op een reguliere investeringsaftrek (zoals de KIA). Dit maakt het extra aantrekkelijk. Met VAMIL kunt u tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelf te bepalen tijdstip, wat een liquiditeit- en rentevoordeel kan opleveren.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Energie-investeringsaftrek is voor bedrijven die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Ieder jaar is er een via de overheid een budget beschikbaar. Voor investering die aan de voorwaarden voldoen (en een flinke energiebesparing opleveren) kunt u 45% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Dat kunt u stapelen bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Voorwaarden zijn onder andere dat de investering op de Energielijst moet staan en dat u bewijs kun leveren van vereiste vergunningen of certificaten.
Kleinzakelijke salderingsregeling
Deze fiscale regeling is alleen te gebruiken door bedrijven met een kleine aansluiting (maximaal 3×80 Ampère). Als u meer stroom opwekt dan u zelf gebruikt voor uw bedrijf, levert u deze terug aan het energienet. Dit kan tegen hetzelfde tarief als u betaalt voor uw energieverbruik. Let op: deze regeling is dus alleen voor kleinzakelijke aansluitingen. Ook wordt deze regeling in de komende jaren op de schop genomen.
Zakelijk lenen en leasen is ontzettend gebruikelijk bij de aanschaf van grote zonnepanelen installaties. Veruit de meeste ondernemers die de voordelen van duurzame energie opwekken ontdekken, sluiten daar een lening of leasecontract voor af. De meeste bedrijven betalen niet met eigen geld voor hun zonnepanelen, de cash hebben ze namelijk nodig voor de bedrijfsvoering. Negen van de tien zonnepanelen installaties worden dus gefinancierd, meestal door de bank, maar soms ook door een tussenpartij.
Zonnepanelen vormen een investering om gedurende vele jaren duurzame energie op te wekken. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen bedraagt 25 jaar. Hoelang uw zonnepanelen meegaan, hangt niet alleen af van de kwaliteit, maar ook van het onderhoud.