Groene energiebronnen
Duurzame energie wordt steeds belangrijker en wordt ook wel de toekomst genoemd. Stap voor stap bouwen we aan een wereld waar we niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Groene energiebronnen worden steeds populairder en nemen de plaats in van brandstoffen als gas en steenkolen. Lees hier wat het precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.
Wat houdt virtual power plant precies in?
Een virtuele energiecentrale, ook wel bekend als een virtual power plant (VPP), is een geavanceerd energiesysteem dat bestaat uit een netwerk van gedistribueerde energiebronnen, zoals zonnepanelen, windturbines en batterijsystemen. Deze bronnen zijn verbonden via slimme technologieën en kunnen gezamenlijk worden beheerd en gecontroleerd als een geïntegreerde eenheid.
Virtual Power Plants zijn innovatief doordat de nadruk ligt op duurzame energie en door het gebruik van slimme software voor de verdeling van de beschikbare capaciteit. Toch zijn lokale elektriciteitsnetten niet nieuw en bestaan deze al vele jaren. Naast de gedeelde oplossing (Virtual Power Plant) bestaat er ook een individuele (Virtual Power Grid).
Bekijk onze projecten!
Resultaten
Wat is virtual power grid?
Wanneer je (op de korte termijn) geen leveringscapaciteit krijgt, dan kun je het ook anders doen. Je wordt dan zelfvoorzienend en gaat zelf de energie opwekken. Zo’n eigen energievoorziening noem je een Virtual Power Grid. Bij een Virtual Power Grid maak je in de eerste plaats gebruik van groene energie die je bijvoorbeeld met zonnepanelen opwekt. Aanvullende energie-voorzieningen zoals gasgeneratoren springen bij op momenten dat er onvoldoende duurzame energie is om in je energievraag te voorzien. En op momenten dat je meer duurzame energie opwekt dan je nodig hebt, sla je die op, voor later gebruik, in je eigen energieopslagvoorzieningen zoals bijvoorbeeld een batterij.
Ontdek het energiesysteem van de toekomst
Samengevat, zijn het de groene bronnen en energieopslagvoorzieningen die de toekomst van het energiesysteem mogelijk maken. Hierbij horen de volgende kenmerken:
- Het is lokaal waar het mogelijk is
- Het is centraal waar het moet
- Het is duurzaam en veerkrachtig
Wat zijn de voor- en nadelen van lokaal energie delen?
Bij de keuze tussen een gedeelde of individuele oplossing komen er natuurlijk ook meerdere voor- en nadelen bij kijken. Er zijn gevallen waar het makkelijk kiezen is, bijvoorbeeld als er geen andere bedrijven in de buurt zijn die last hebben van netcongestie. Op dat moment bent u op u zelf aangewezen. Virtual Power Grid is dan de oplossing.
In andere gevallen zult u voor uw situatie een afweging moeten maken op basis van de voor- en nadelen van beide aanpakken.
De voordelen
Voordelen van lokaal energie delen ten opzichte van een individuele oplossing zijn:
- De energiekosten per deelnemers zijn lager, omdat deelnemers de beschikbare capaciteit delen. Hun totale gezamenlijke energievraag is lager dan de som van hun individuele capaciteit.
- De investeringskosten zijn lager omdat je als deelnemers gezamenlijk investeert in bijvoorbeeld de benodigde infrastructuur.
- Er is daarnaast ook meer ruimte voor duurzame energie.
- Als de coöperatie overcapaciteit heeft, kan die – mede daar afspraken voor zijn gemaakt – worden teruggeleverd aan de netbeheerder. Deelnemers verdienen daar dus aan.
De nadelen
Nadelen van het delen van lokale energie ten opzichte van een individuele oplossing zijn:
- Wanneer je een Virtual Power Plant wilt opzetten is dit organisatorisch aardig complex doordat er veel partijen bij betrokken zijn.
- Er is toestemming nodig van de netbeheerder en de ACM om de onderlinge energie uitwisseling mogelijk te maken.
- Ook aan de juridische kant moet er veel geregeld worden omdat je met meerdere partijen samenwerkt.
- Er moeten daarnaast ook voldoende partijen zijn om samen te werken. Dan pas maak je een Virtual Power Plant echt rendabel.
- Er wordt een energietarief bepaald onder de deelnemers die gehanteerd worden. Wanneer dit tarief veel hoger ligt dan het tarief in de markt, maakt dat het gelijk veel minder aantrekkelijk om lokaal energie te delen.
Bent u benieuwd wat Pv-projecten voor u kan betekenen?
Een Virtual Power Plant is een samenspel van verschillende partijen en van verschillende technologische componenten. Wie eraan wil beginnen, krijgt te maken met technische, financiële en juridische vraagstukken. Dat alles maakt het een stuk complexer dan het aanvragen van een aansluiting bij een netbeheerder. Een Virtual Power Plant is dan ook niet een project dat je zo even realiseert: het duurt ongeveer een jaar van idee tot realisatie.
Waar moet u beginnen? En wie heeft u daarvoor nodig? Bij PV-projecten bekijken we graag wat we voor u kunnen betekenen! Neem gerust contact met ons op of vul het onderstaande formulier in.
Reactie binnen één werkdag
Veelgestelde vragen
Wilt u beginnen aan een Virtual Power Plant? Dan krijgt u te maken met technische, financiële en juridische vraagstukken. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u hiermee helpen. We helpen u met van alles, van het begin tot de benodigdheden.
Een groot voordeel is dat er meer sturing kan plaatsvinden in pieklastelektriciteit. De energievraag kan gebalanceerd worden. Wanneer er een overschot of juist tekort is aan elektriciteit, kan de sturing van de Virtual Power Plant juist ingrijpen. Dit wordt gedaan door de individuele installaties juist minder of meer te laten produceren.