Als zonnepaneleneigenaar zijn er verschillende financiële voordelen. Lees hier meer over de btw-teruggave, subsidie en opbrengst van zonnepanelen.
Naast het positieve milieueffect stelt PV-projecten bedrijven in staat om zelf groene energie te produceren. Een cruciaal aspect van dit proces is het salderen, een regeling die van invloed is op hoe eigenaren van zonnepanelen worden gecompenseerd voor de overtollige elektriciteit die ze aan het net leveren. Bij PV-projecten leggen we u graag uit wat salderen precies inhoudt, hoe het werkt en welke voordelen het biedt aan zonnepaneelbezitters!
Hoe werkt salderen met zonnepanelen?
Salderen kun je zo zien: eigenlijk gebruik je het elektriciteitsnet als een grote batterij, doordat je de stroom die je teruglevert op een later tijdstip weer kunt gebruiken tegen hetzelfde tarief. Het kan zijn dat je in de zomer meer teruglevert dan je verbruikt, maar in de winter weer meer stroom nodig hebt dan je opwekt. Omdat jouw energieleverancier jouw teruglevering saldeert op je energienota, hoef je geen factuur te sturen over de door jou geleverde zonnestroom. Daarom wordt de salderingsregeling over de periode van een jaar toegepast, en heb je flexibele kosten. Tenzij de opbrengst van je zonnepanelen meer is dan je totale verbruik: in dat geval krijg je een terugleververgoeding.
Terugleververgoeding zonnepanelen
Bijna alle huishoudens die zelf zonne-energie opwekken hebben per jaar meer stroom nodig dan ze zelf opwekken. Wek je met je zonnepanelen in een jaar toch meer energie op dan je verbruikt? Dan ga je netto terugleveren na saldering en daar verdien je geld mee. Een leverancier is verplicht een redelijke vergoeding te bieden voor de netto teruggeleverde stroom (zoals vastgelegd in de Elektriciteitswet 1998). Dit komt bij de meeste energieleveranciers in de praktijk neer op het kale leveringstarief, meestal tussen de €0,04 en €0,08 per kilowattuur.
Terugleveren met analoge of digitale meter
De stroom uit je zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet gebeurt automatisch via de meter, dankzij de omvormer van je installatie. Heb je een analoge meter? Dan draait de meter vooruit of achteruit, afhankelijk van wat je op dat moment verbruikt en opwekt. De teruggeleverde energie wordt daardoor op de meter zelf al van het verbruik afgetrokken. Dat zie je niet gespecificeerd terug op de factuur, maar wel als een verlaging van het verbruik ten opzichte van de voorgaande jaren. Bij een digitale meter worden de levering en teruglevering apart geregistreerd. Zowel levering als teruglevering worden samen op één overzichtelijke nota getoond.
Is mijn meter geschikt voor teruglevering?
Bij sommige analoge meters loopt het telwerk niet achteruit en sommige digitale meters hebben geen teruglevertelwerk. Deze meters zijn niet geschikt voor teruglevering en zullen dus eerst vervangen moeten worden door je netbeheerder. Als je vragen hebt over je meter of twijfelt of je meter geschikt is voor teruglevering, dan kun je terecht bij je netbeheerder.
Salderingsregeling na 2025
Het kabinet heeft besloten de salderingsregeling tot 2025 aan te houden. Daarna wordt voor het terugleveren aan het net de saldering stapsgewijs afgebouwd tot 2031. Eigenaren kunnen zo langer salderen dan aanvankelijk was voorzien in het Regeerakkoord, waarin stond dat de salderingsregeling na 2020 zou worden vervangen voor een ‘terugleversubsidie’. Hierdoor blijft het zowel voor particulieren als mkb-bedrijven aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.
Overige financiële voordelen
Resultaten
Heeft u interesse en bent u benieuwd wat PV-projecten voor u kan betekenen?
Neem dan vooral contact met ons op of vul het onderstaande formulier in. Samen kijken we naar de mogelijkheden wat betreft salderen. Benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is? Bekijk dan ook eens de subsidies EIA, KIA, SDE++ en het zakelijk leasen.
Reactie binnen één werkdag
Veelgestelde vragen
Al vanaf 2017 wordt er gesproken over de afschaffing van de salderingsregeling. Gelukkig is salderen nog tot en met 2024 100% mogelijk. In 2025 en 2026 is het voor nog maar 64% toegestaan.
Er is een salderingsgrens, waardoor niet alle energie die u teruglevert, meetelt voor het salderen. Deze grens is voor iedereen anders. Het is namelijk de hoeveelheid energie die u bij uw energieleverancier afgenomen heeft. Het is niet mogelijk om meer te salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd heeft gekregen.
Doordat zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter worden, verdient u ze snel terug. Dit komt ook doordat u opgewekte elektriciteit kunt salderen. Vaak heeft u uw zonnepanelen al binnen 7 jaar terugverdiend.