Direct een vraag? Bel +31 (0)85 9023 103
25 jaar garantie
Actief in heel Nederland
Zakelijk leasen
Gegarandeerde opbrengst
25 jaar garantie
Actief in heel Nederland
Zakelijk leasen
Gegarandeerde opbrengst

Netcongestie

Wat betekent dat voor ondernemers?

Netcongestie betekent dat het elektriciteitsnet op bepaalde momenten vol zit. Dit komt voornamelijk doordat er veel meer vraag is naar stroom, dan dat er via het netwerk geleverd kan worden.

Dit gaat als eerste mis op piekmomenten, bijvoorbeeld als werknemers tegelijk aankomen en hun elektrische auto of bus gaan opladen. Doordat het net niet ontworpen is voor deze pieken, ontstaan er knelpunten. Dat leidt tot vertragingen bij nieuwe aansluitingen of uitbreiding van bestaande aansluitingen. Als je als ondernemer met jouw aansluiting op deze piekmomenten meer verbruikt dan is toegestaan, dan krijg je waarschuwingsbrieven van je netbeheerder en kan je verantwoordelijk gehouden worden voor mogelijke schade.

Wat kun je als ondernemer (niet) doen?

Het probleem van netcongestie beperkt ondernemers op een aantal verschillende manieren:

Je kunt (niet) uitbreiden


Op dit moment is het voor bedrijven in bijna heel Nederland niet mogelijk om de huidige aansluiting te verzwaren of een nieuwe aansluiting aan te vragen. Je kan dus alleen uitbreiden als er nog ruimte is op je bestaande aansluiting.

Je kunt (niet) verduurzamen


Verduurzamen betekent in veel gevallen elektrificeren. Denk aan de overgang naar elektrisch vervoer of het gasloos verwarmen met een warmtepomp. Je kan dus alleen verduurzamen als er nog ruimte is op je bestaande aansluiting.

Wat kan je als ondernemer wel doen?

Gelukkig zijn er wel manieren om slim om te gaan met netcongestie, zonder daarbij afhankelijk te zijn van de netbeheerder. We noemen de belangrijkste concrete oplossingen:

1) Breid je capaciteit uit met zonnepanelen


Energie die je zelf opwekt kan je als het ware bij je huidige aansluiting optellen. Je hebt dus meer energie beschikbaar gedurende de dag als de zon schijnt en daarmee komt ook je piekvermogen veel hoger te liggen. Voor bedrijven is het doorgaans mogelijk om tot 85% van de opgewekte energie direct zelf te gebruiken.

2) Bewaar de overcapaciteit voor later met een batterij

Op momenten dat de zon niet of minder schijnt, kun je met een batterij je beschikbare capaciteit uitbreiden. De batterij wordt dan bijvoorbeeld overdag opgeladen door de zonnepanelen, of door het net op momenten als er voldoende stroom beschikbaar is.

3) Verspreid je energieverbruik met een energiemanagement systeem


Als je de vraag naar stroom automatisch verspreid over de dag, heb je minder last van piekverbruik en blijft er dus meer ruimte over. Dit kan met een energie management systeem die er bijvoorbeeld voor zorgt dat jouw laadpalen slim met de beschikbare energie omgaan.

We staan u direct te woord Liever direct een advies op maat? Bel +31 (0)85 9023 103