In Nederland worden ondernemers gestimuleerd om te investeren in duurzame en energiebesparende technologieën. Een van de belangrijkste instrumenten die hiervoor worden ingezet, is de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA-subsidie biedt ondernemers de mogelijkheid om fiscaal voordeel te behalen bij het investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energieprojecten. Ontdek nu de mogelijkheden bij PV-projecten!
Ook in 2024 beschikbaar: de EIA-subsidie
Veel agrariërs hebben een eenmanszaak, maatschap of VOF. Dan betaalt u bij een goed jaar bijna 50% inkomstenbelasting. Logisch dat u dan zoekt naar manieren om de belastingdruk te verlagen. Een investering in zonnepanelen is dan erg interessant. De EIA subsidie geeft u een aanzienlijk belastingvoordeel en kan het rendement op uw investering in zonnepanelen een stuk aantrekkelijker maken.
Wat houdt de energie-investeringsaftrek (EIA) precies in?
De Energie-investeringsaftrek is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Energiebesparende bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA subsidie zijn opgenomen in de Energielijst die jaarlijks gepubliceerd wordt door de RVO. Zonnepanelen staan uiteraard ook op deze lijst. Zonnepanelenbezitters mogen eenmalig 45,5% van de totale investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Naast EIA mag u de ‘gewone’ Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen. Bovendien zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening.
De voordelen van de energie-investeringsaftrek (EIA) op een rijtje
De Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt diverse voordelen voor ondernemers die investeren in energiebesparende technologieën. Ten eerste kunnen zij profiteren van een fiscaal voordeel door een extra aftrekpost op hun fiscale winst te krijgen. Hierdoor wordt de belastingdruk verlaagd en ontstaat er meer financiële ruimte voor verdere investeringen. Daarnaast leidt de EIA tot lagere energiekosten op de lange termijn, aangezien energiebesparende technologieën de energie-efficiëntie verbeteren en de operationele kosten verminderen.
Bovendien draagt de EIA bij aan een duurzamere bedrijfsvoering en het verminderen van de CO2-uitstoot, waardoor ondernemingen hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en bijdragen aan een schonere toekomst. Door gebruik te maken van de EIA kunnen ondernemers niet alleen financiële voordelen behalen, maar ook bijdragen aan een duurzame samenleving.
Wie komen er in aanmerking voor de EIA-subsidie?
Heeft u een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3x80A) en investeert u in minimaal 15.000 Wp aan zonnepanelen – dit zijn ongeveer 40 panelen – dan komt de investering in aanmerking voor EIA. In 2023 mag u over de hele installatiekosten 45,5% ten laste brengen van uw winst (het investeringsbedrag moet tussen de € 2.500,- en de € 124.000.000,- liggen).
Resultaten
Kunt u nog hulp gebruiken bij de EIA-subsidie?
Om in aanmerking te komen voor deze extra aftrek moet u binnen drie maanden na de koop van de zonnepanelen een aanvraag indienen. PV-projecten kan u gratis adviseren en assisteren bij deze aanvraag, eventueel in overleg met uw boekhouder. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor het aanvragen van EIA subsidie? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!
Reactie binnen één werkdag
Veelgestelde vragen
Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven met een kleinverbruik aansluiting. Hierbij gaat het om een aansluiting van 3 x 80 A of kleiner.
Als ondernemer heeft u dubbel voordeel met deze subsidie. Uw energiekosten gaan namelijk omlaag én u betaalt minder belasting. Dit levert gemiddeld 13,5% voordeel op.
Het is niet mogelijk om tegelijkertijd in aanmerking te komen voor zowel de SDE+ subsidie als de EIA subsidie. Het is wel mogelijk om de EIA subsidie met de SDE+ subsidie te stapelen. Dit kan alleen als u een aparte netwerkaansluiting hebt moeten laten aanleggen voor een SDE+ beschikking van 2016 of later.